Wat duurzaam wonen precies inhoudt is voor iedereen anders. Het gaat in ieder geval om een manier van wonen die niet milieubelastend is, maar waarbij duurzaamheid voorop staat. Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Het is mogelijk om er heel ver in te gaan en bijvoorbeeld geheel zelfvoorzienend te gaan wonen, maar ook kleine energiebesparingen kunnen al een stap richting duurzaam wonen zijn.

De manier waarop er energie wordt verkregen draagt natuurlijk veel blij aan de duurzaamheid van het wonen. Als alle energie die een woning gebruikt wordt opgewekt uit een natuurlijke bron zoals zonne-energie is dit natuurlijk zeer duurzaam en een stuk minder milieubelastend. Door middel van zonnepanelen op het dak kan de energie worden opgewekt. Er bestaan allerlei handige manieren om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en water bijvoorbeeld ook steeds her te gebruiken.

Mensen die echt serieus bezig willen zijn met duurzaam wonen kijken naast energie- en waterbesparing ook naar onder andere zaken als het materiaal voor het bouwen van de woning, het beperken en het scheiden van het afval en naar de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van de binnenruimte. Het begint met de keuze voor de plaats van het huis – het is duurzamer om op een plek te gaan wonen in de buurt van het werk, in plaats van elke dag uren met de auto te rijden. Verder is een kleiner huis altijd duurzamer en, zoals gezegd, is het van belang na te denken over de materialen waar het huis van gebouwd wordt – hoe duurzaam zijn ze geproduceerd? Dit geldt ook voor de aanschaf van meubels en andere zaken voor in huis: het is beter om te kiezen voor dingen die duurzaam en praktisch zijn en niet milieuvervuilend. Afval kan bijvoorbeeld beperkt worden door zoveel mogelijk her te gebruiken en te recyclen – en in de eerste plaats al te kiezen voor tweedehands producten. Men kan zich ook richten op het bewust minder consumeren en te zoeken naar alternatieven voor het leiden van een bevredigend leven. Op deze manier wordt de eigen leefstijl ook duurzamer. Naast zelfvoorzienend te leven wat betreft de energie is het natuurlijk ook heel duurzaam om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn qua voedsel – dat wil zeggen alles wat (biologisch) verbouwd kan worden in de moestuin. Of wat dacht je van zonnepanelen?