zonnepanelen blijdorpDiergaarde Blijdorp is met 1,6 miljoen bezoekers per jaar één van de grootste dierentuinen van Nederland. Het Rotterdamse park heeft een innovatieve manier gevonden om energieverbruik te beperken en duurzame energie te produceren. Dit levert jaarlijks gegarandeerd minimaal 70.000 euro op.

Een nieuwe warmte- en koudeopslagsysteem zorgt ervoor dat de Rotterdamse dierentuin zo’n 20 procent bespaart op haar gasverbruik. Effectief zal dit leiden tot een besparing van 70.000 euro. Eneco ESCo maakt het mogelijk om dit soort projecten met gesloten portemonnee te verwezenlijken. Het uiteindelijke doel van Blijdorp is niet alleen om geld te besparen, maar ook om een CO2-neutrale organisatie te worden.

Blijdorp laat in het Oceanium een warmte- en koudeopslagsysteem installeren, wat leidt tot energiebesparing. Op dit moment blazen de koelmachines in de zomer alle warmte naar buiten, zonder enig effect. Dit heeft energieverspilling tot gevolg. Na de aanleg van het opslagsysteem wordt deze warmte opgeslagen en in de winter gebruikt voor verwarming. Dit scheelt Blijdorp liefst 200.000 kuub gas op jaarbasis. Dit is geen schatting of prognose, maar een keiharde garantie die de dierentuin heeft gekregen. Wordt het onverhoopt toch niet gehaald, dan draagt Eneco hiervoor het risico.

De overeenkomst met Eneco kost Blijdorp niets. Het onderdeel ESCo van Eneco schenkt de WKO-installatie en neemt voor de duur van tien jaar het beheer en onderhoud van de installatie voor zijn rekening. Het kost Blijdorp niets, doordat de financieringslasten worden gedekt door de gegarandeerde kostenbesparing. Eneco toont hiermee nogmaals aan één van de meest ambitieuze leveranciers van duurzame energie te zijn.