In Zeeland wordt sinds een aantal jaar een zonnebootrace georganiseerd. Alle boten die meedoen aan deze race varen op zonne-energie en zijn door de teams zelf gemaakt. Het gaat om een race van bemande voertuigen op zonne-energie die gedurende drie dagen met elkaar strijden op verschillende onderdelen. Op deze manier wil de organisatie de mogelijkheden van duurzame zonne-energie onder de aandacht brengen van jonge mensen.

De Dutch Open Solarboat Challenge is de internationale versie van de Zeeuwse zonnebootrace en vond al twee keer eerder plaats. Bij eerdere versies streden zo´n 25 nationale en internationale teams om de eer. In 2013 wordt deze race gehouden van 19 juni tot 22 juni. De race en de verschillende wedstrijden vinden plaats op het Veerse Meer, het Kanaal door Walcheren en het Dok in Vlissingen.

Aan de race zijn een aantal side events gekoppeld speciaal voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De leerlingen bouwen zelf mini zonneboten of andere gadgets die werken met behulp van een klein zonnepaneel en racen tegen elkaar. Uitgebreide informatie over onder andere het programma van deze wedstrijd in de zomer van 2013 is te vinden op de eigen website van de Dutch Open Solarboat Challenge 2013.